KEREWIN CONSULT

licht op talent

Leiders met een zachte stem en een grote stok
Maandag, 6 november 2023

Leiders met een zachte stem en een grote stok

Leiders worden bewierookt, maar blijken soms reuzen met lemen voeten. Goede checks & balances, heldere governance en procedures zijn onmisbaar voor blijvend succes. Evenals een toezichthouder met, naast een zachte stem, ook — waar nodig — een grote stok. Dat schreef Laura van Geest - bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - onlangs in het FD.

 

Leiders zijn de nieuwe afgoden, stelt Van Geest. Maar is de leider echt zo alles bepalend? Van Geest: “Kijk je naar Elon Musk of Steve Jobs, soit. Zonder hen geen Tesla of Iphone. Biopics als Selma (Martin Luther King) of Invictus (Nelson Mandela) zijn zeker inspirerend. Maar de rest van de boekenkast staat vol met verhalen over de autonome professional, de lastig te binden Gen-Z en de digitalisering. Daar is de leider allesbehalve bepalend voor het succes van de organisatie. In de wereld van de toezichthouder regeert de nuance.”

 

Toezichthouders doen ook onderzoek naar de ‘tone at the top’. Staat het klantbelang echt centraal, om maar een favoriet aandachtspunt van de AFM te noemen. Of is het meer een verplicht nummer? Want het oog van de meester heeft effect. Maar we kijken ook naar checks and balances. Nederland kent niet voor niets de Corporate Governance Code voor beursgenoteerde bedrijven. En toegang tot de Ondernemingskamer als het voortbestaan van de vennootschap wordt bedreigd. De Nederlandse wetgever heeft bij de zogenoemde OOB-accountantskantoren (een organisatie van openbaar belang) de introductie van een raad van commissarissen verplicht. Een vreemde eend in de bijt voor de internationaal opererende Big4-partnerschappen.

 

Van Geest: “Want wie overziet het hele veld van de client nog in zijn eentje, van IT tot duurzaamheid? En hoeveel vrijheid heeft de individuele accountant binnen de standaarden van de Big4 kantoren? En wie is precies verantwoordelijk voor de fouten die voortvloeien uit foute internationaal ontwikkelde dataoplossingen? Het is om die reden dat de AFM in Wetgevingsbrief van 2020 gevraagd heeft om een aanscherping van haar handhavingsinstrumentarium voor de kwaliteitscontrole bij de accountantsorganisaties zelf.”

 

Lees het volledige artikel hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo