KEREWIN CONSULT

licht op talent

Danielle Braun: “Hoe is het om jou te zijn?”
Donderdag, 18 januari 2024

Danielle Braun: “Hoe is het om jou te zijn?”

In hun drang naar inclusie en gelijkheid zijn organisaties soms te steriel en krampachtig, aldus antropoloog Danielle Braun. Geef ook ruimte aan oprechte verwondering of afkeuring, stop dat niet weg, bepleit zij. Streven naar gelijkheid is mooi, maar het ontkennen van verschil is evengoed pijnlijk, zoals ze ook zelf ervaart. In het boek Das gek geeft ze mijmeroefeningen voor thuis en op het werk. “Vraag de ander eens heel simpel: hoe is het om jou te zijn?”

 

Danielle: “Radicale nuance kan niet zonder radicaal realisme: niet om de hete brij heen draaien, niets verdoezelen. Eerst jezelf toestaan om te zeggen: dit vind ik heel erg raar of spannend. Ik denk dat veel van de huidige inclusieprogramma’s en protocollen verwachten dat mensen gelijk genuanceerd zijn. Maar dat lukt niet. Je brein moet eerst verwerken wat er ervaren wordt en pas daarna kan je gaan relativeren, kun je doorschakelen naar nuance. Ik was laatst in India. Als ik naar dat land kijk, dan denk ik: er zitten ook voordelen aan zo’n sterk gesegmenteerde maatschappij. Het is niet alleen maar slecht. In zo’n grote samenleving zou het anders nog chaotischer zijn, mensen weten er in ieder geval hun plek en ongelijkheid wordt niet weggepoetst zoals bij ons.”

 

“De kracht van structuur kun je vertalen naar organisaties. Rolduidelijkheid is heel belangrijk voor mensen, maar wij vinden dat steeds ingewikkelder. Ik zie in India weinig handelingsverlegenheid om je positie en je gezag te pakken. Terwijl bij ons die hiërarchie er natuurlijk óók is maar daar zwijgen we liever over. We gaan niet zoals Aziaten respectvol opzij als de CEO de trap opkomt. Maar natuurlijk kan ook bij ons de schoonmaakster niet zomaar de vergaderkamer binnenstappen.”

 

In haar nieuwe boek Da’s gek laat Danielle in een aantal verhalen zien dat wat wij gek of normaal vinden, heel cultuur– en contextgebonden is. Ze moedigt lezers aan hun meervoudigheidsspier te trainen, open te staan voor een ander perspectief en bubbel-polygaam te worden. Na elk verhaal geeft ze mijmeroefeningen mee voor thuis en op het werk. Eén van de oefeningen is het stellen van een eenvoudige maar krachtige vraag aan mensen naar wie je nieuwsgierig bent: hoe is het om jou te zijn?

 

Lees hier meer.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo