KEREWIN CONSULT

licht op talent

Het belang van het niet-gevoerde gesprek
Dinsdag, 6 februari 2024

Het belang van het niet-gevoerde gesprek

Je kent het gevoel vast wel; je hebt het gevoel dat er iets speelt in je team. Er zijn spanningen, mensen draaien om elkaar heen en je vindt het spannend om het aan te kaarten. Danielle Braun heeft tips om het niet-gevoerde gesprek aan te gaan!

 

Danielle Braun is corporate antropoloog, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur en auteur van de boeken De Corporate Tribe, Da's Gek en Building Tribes. Ze begeleidt bovendien boards bij cultuurverandering en directieontwikkeling. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig in te checken met je collega’s, in plaats van stoïcijns achter je laptopje te kruipen. Er kan veel gebeuren in privélevens en in het weekend worden soms grote loopbaanwendingen gesmeed. Maar hoe doe je dat ook alweer?

 

Danielle: “Ik check altijd graag in met mijn collega’s en netwerkpartners. En ook met klanten in intensieve samenwerkingstrajecten. Ja het kost tijd, maar goede afstemming scheelt ook tijd. Je weet weer waar de ander voor gaat en hoe die misschien nieuwe ideeën heeft over de samenwerking. Ik heb wel eens meegemaakt dat een collega aangaf nog niet te willen bellen en inchecken; nog te veel in de vakantiemodus zat. Dan weet je dat er eigenlijk iets aan de hand is. Dat diegene tijdens de vakantie misschien wel onvrede heeft gevoeld over de samenwerking bijvoorbeeld. Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Is het een goed idee om als diegene daar wel weer voor openstaat een ‘onder de waterlijn gesprek’ te voeren. ‘Hoe komt het dat je niet wilt verbinden na de vakantie of wat is er met je gebeurd dat je zo tegen het werk op ziet?”

 

“In een goede check-in komen beide gesprekspartners aan het woord. Of allemaal als je een groeps check-in doet. Reageer niet op elkaar: laat de ander helemaal uitpraten. Sharing & dumping. Stel echt een vraag, bijvoorbeeld: zullen we inchecken, hoe zit je er nu bij? Wat zijn je plannen de komende periode? Zijn er nog dingen die je anders gaat doen die ik moet weten? Zorg dat je allebei je verhaal doet. Praat helemaal uit. Pas daarna reageer je. Wat heeft geraakt aan het verhaal van de ander en wat heeft impact op jou? Doe dat met alle verhalen. En vervolgens: los op. Moeten er afspraken gemaakt worden, kun je elkaar helpen goede voornemens ook te realiseren, waar liggen grenzen en wat kan niet?”

 

Merk je dat er spanning ontstaat omdat iemand niet wil inchecken, stekelige opmerkingen maakt of op andere manieren direct laat merken dat er zaken fout zitten? Dan is het tijd om gelijk maar het echte, moedige gesprek aan te gaan. Duik onder de waterlijn, ruim troep op, her-bron met elkaar en met het werk. Blijf in elk geval in contact en blijf praten. Zorg dat je allemaal weer landt.”

 

Bekijk hier een mini-college van Danielle over dit onderwerp. 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo