KEREWIN CONSULT

licht op talent

Duurzaamheid: ‘Laat zien dat het anders kan’
Maandag, 4 maart 2024

Duurzaamheid: ‘Laat zien dat het anders kan’

Iedere organisatie heeft ambities op het gebied van duurzaamheid. En maar weinig medewerkers zijn onverschillig ten opzichte van het milieu. Toch wordt dit potentieel in veel organisaties onvoldoende benut; de initiatieven blijven uit. Mark Siegenbeek van Heukelom en Marnix Kluiters bespreken in het boekDuurzame ambitie, impact maken met je carrière’ hoe dit anders kan en moet.

 

Siegenbeek van Heukelom en Kluiters doen een voorstel om duurzaamheid anders in te vullen. Zij vinden dat zowel organisaties als medewerkers het voortouw kunnen, en moeten nemen. Ze beschrijven hoe je deze verandering kunt realiseren door middel van persoonlijk duurzaam leiderschap, duurzaam leiderschap op de werkvloer en het vormgeven van de ideale duurzame organisatie.

 

De auteurs beginnen het boek met een verhaal over de noodzaak om actie te ondernemen. We overschrijden allerlei grenzen en naderen mogelijke kantelpunten. Herstel wordt moeilijker naarmate we deze punten passeren, en we moeten ons aanpassen aan nieuwe situaties. Toch kun je op veel verschillende manieren zelf invloed uitoefenen. Door het goede voorbeeld te geven, de publieke opinie te beïnvloeden en aandacht te schenken aan duurzaamheid. Je kunt met je dagelijkse gedrag - denk aan koop-, stem-, en investeringsgedrag, maar ook als influencer, activist en werknemer - een verschil maken. Over een carrière van ongeveer 80.000 uur kun je voor een groot deel zelf bepalen hoe je die tijd besteedt, bijvoorbeeld door zorgvuldig te kiezen bij welke werkgever je aan de slag gaat.

 

Als professional, leidinggevende of lid van het topmanagement kun je duurzaam leiderschap uitoefenen. Als professional kun je kiezen voor een werkgever die zich inzet voor duurzaamheid, zoals een bedrijf dat zich richt op het verbeteren van duurzaamheid in plaats van bijvoorbeeld Shell. Ook binnen je rol kun je actie ondernemen, van kleine successen (small wins) en laaghangend fruit tot langetermijnbeleid.

 

Lees het complete artikel hier


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo