KEREWIN CONSULT

licht op talent

Meeloopdag: meer kans op een goede match
Dinsdag, 16 april 2024

Meeloopdag: meer kans op een goede match

Om te kijken of het klikt met een veelbelovende sollicitant, is een meeloopdag geen gek idee. Zon informele kennismaking kost tijd, maar kan teleurstelling voorkomen. Hoe halen kandidaten en werkgevers er alles uit? Het FD zocht antwoord op die vraag.

 

Zo’n 85% van de werkzoekenden noemt een ontmoeting met toekomstige collega’s belangrijk, blijkt uit een recent onderzoek naar sollicitatieprocedures door vacaturesite Indeed (februari 2024). Ze willen graag onderzoeken of er een match is voordat ze hun contract ondertekenen, bijvoorbeeld in de vorm van een meeloopdag. Voor het onderzoek zijn ruim duizend werknemers en meer dan vijfhonderd HR-beslissers ondervraagd.

 

Bij telecombedrijf Voys is een meeloopdag al twaalf jaar een vast onderdeel van het sollicitatieproces. Kandidaten krijgen informatie, een lunch en een vakinhoudelijke opdracht. Afhankelijk van de functie werken ze er vooraf aan of op de dag zelf. “Daar vertellen ze ’s middags een verhaaltje over aan de collega’s met wie ze gaan samenwerken”, zegt oprichter Mark Vletter.

 

De Groningse aanbieder van zakelijke telefonie heeft een informele bedrijfscultuur en zelfsturende teams. “In ons programma zit ingebouwd dat we kijken of kandidaten daarvoor openstaan. Tijdens de lunch kan ik bijvoorbeeld vertellen over een mooie fout die ik heb gemaakt. Doordat ik mijn wachtwoord niet heb onthouden, kan ik mijn computer niet meer in. Ik geef daarmee aan dat wij het delen van fouten als iets positiefs zien. Als kandidaten dan ook met zo’n verhaal komen, weten wij dat ze bij ons passen.”

 

Dankzij de meeloopdagen blijft het aantal mismatches volgens de Voys-oprichter laag. Het afgelopen jaar zijn twee kandidaten niet aangenomen. Van de zeventien nieuwe collega’s is het contract van één persoon na vier maanden niet verlengd.

 

Dat zijn cijfers waar veel bedrijven met jaloezie naar kijken. Uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half (2022) blijkt dat 52% van de werkgevers weleens een kandidaat heeft aangenomen die toch niet paste. Volgens zes op de tien managers is de personeelskrapte zo groot dat een geschikte vervanger op korte termijn nauwelijks te vinden is.

 

Lees het volledige artikel hier


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo