KEREWIN CONSULT

licht op talent

Emoties en werk. Hoe ga je daar mee om?
Dinsdag, 28 mei 2024

Emoties en werk. Hoe ga je daar mee om?

Emoties en werk, hoe ga je daar goed mee om? Zou je werk makkelijker zijn als je geen last zou hebben van woede-uitbarstingen, huilbuien, opgekropte frustraties en onderhuidse spanningen van jezelf, je collegas en cliënten?

 

We belijden met de mond wel dat er plek mag zijn voor emoties en dat het ons menselijk maakt en onderscheidt van robots of artificiaI intelligence. We zijn immers ménsen en dus hoort gevoel erbij. Je ervaring en emotie delen met een ander brengt begrip en verbinding. Opkroppen van emoties leidt tot onnodige stress. Psycholoog Marjon Bohré schreef er een boek over: ‘Emoties doe je maar thuis’. 

 

Marjon: “Het woord emotie komt van het Latijnse emovere, ‘naar buiten bewegen’. Er is dus letterlijk energie die een weg zoekt om te ontladen. Het niet uiten of niet reguleren van de emotie houdt die energie in stand, net als piekeren over die vervelende situatie of dat nare gevoel. Dat wordt weleens vergeleken met het onder water houden van een bal. Dat gaat een tijdje goed, maar kost veel kracht en energie. En als het te veel wordt, schiet de bal met grotere heftigheid omhoog. Soms leidt dat tot een emotionele uitbarsting die niet in verhouding is tot wat er gevoeld werd. De expressie van de emotie voelt dan niet gepast. Maar als die uitbarsting niet komt, kan dat leiden tot vermoeidheid, uitputting en zelfs burn-out.”

 

Emoties toelaten is dus nodig. Ook op je werk. Maar hoe doe je dat handig? Marjon formuleerde 6 stappen die je helpen om beter om te gaan met je emoties:

 

1. Laat je emotie toe

Je emotie onderdrukken of wegstoppen zorgt er niet voor dat die verdwijnt. Dealen met je emoties begint met jezelf toestemming geven om te mogen voelen.

 

2. Vind het juiste woord

Luister naar je lichaam en neem waar wat je voelt. Om daar het juiste woord aan te geven, ga je eerst na in welke hoek je je gevoel moet zoeken.

 

3. Ligt er nog een emotie onder?

Gevoelens kunnen zich vermommen als een andere emotie. Onderzoek dat bij jezelf. Wat voel ik precies? En wat misschien nog meer?

 

4. Plaats je emotie in een bredere context

Met alleen voelen ben je er nog niet. Kijk ook naar het grotere plaatje: wat is er zojuist gebeurd waardoor je je zo voelt?

 

5. Reguleer je emotie

Emoties zijn ‘energie in beweging’. Die energie moet ergens naartoe. Dat is de functie van emotieregulatie, je emoties voelen en tegelijkertijd voorkomen dat ze je overspoelen en met je gedrag aan de haal gaan.

 

6. Kies je gedrag

Emoties zijn belangrijke boodschappers. Heeft een collega een rotopmerking gemaakt en voel je je daar woedend over? Communiceer helder en duidelijk waarom je vindt dat er een grens is overschreden. Bepaal het gedrag dat past bij deze emotie én bij jouw waarden: wie wil jij zijn in deze situatie?

 

Lees hier meer.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo