KEREWIN CONSULT

licht op talent

Het belang van emotionele intelligentie
Dinsdag, 18 juni 2024

Het belang van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is de belangrijkste eigenschap van succesvolle leiders, stelt de Amerikaanse psycholoog en bestsellerauteur Daniel Goleman. En stressbestendigheid is een voorwaarde om onder druk goede beslissingen te nemen. Het menselijk brein is volgens hem gemaakt voor empathie. Angst en stress zijn slechte raadgevers. Goleman pleit voor mindfulness en meditatie om het zelfbewustzijn van leiders te verhogen.

 

In zijn nieuwste boek 'Optimaal – De emotioneel intelligente organisatie’ beschrijft Goleman hoe eigenschappen van leidinggevenden als emotioneel evenwicht, veerkracht en aanpassingsvermogen ervoor zorgen dat een organisatie of team crises kan doorstaan. Hoe je leidinggeeft, is dan ook veel belangrijker dan wat je precies doet, is zijn visie.

 

Aanvankelijk ontmoette Goleman veel scepsis toen hij wees op het belang van emoties in het bedrijfsleven. Het werd als soft gezien en zou niet meetbaar zijn. Dat het onderwerp nu op zoveel bijval kan rekenen doet hem deugd, al is het volgens hem niet louter positief. Het ontbreekt vaak aan een heldere definitie en daarmee aan de juiste toepassing. Hij legt het daarom graag nog eens uit. Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, begrijpen en beheersen. Het gaat om zelfbewustzijn en je bewust zijn van anderen, oftewel empathie.

 

Hij realiseert zich dat nogal wat aandeelhouders meer interesse hebben in kwartaalcijfers en bedrijfswinsten dan in de emotionele intelligentie van bestuurders, maar is ervan overtuigd dat zulke organisaties weinig bestaansrecht hebben op de lange termijn. Met een eenzijdige focus op winst raak je gegarandeerd talent kwijt.

 

Goleman pleit voor mindfulness en meditatie om het zelfbewustzijn van leiders te verhogen. Door regelmatig te mediteren ontstaat er meer begrip voor jezelf en voor anderen, het is een oefening om minder te oordelen en je kalmte te bewaren. Ook helpt het je aandacht effectief te gebruiken, stress te verminderen en betrokkenheid te verhogen, is zijn overtuiging. Door meditatie onderdeel te maken van de bedrijfscultuur, creëer je stressbestendige en veerkrachtige leiders. Geen overbodige luxe in een tijd waarin de werkdruk almaar toeneemt.

 

Lees het complete artikel uit het FD hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo