KEREWIN CONSULT

licht op talent

Kerewin’s leestips voor de vakantie
Donderdag, 4 juli 2024

Kerewin’s leestips voor de vakantie

Maaike Klinkhamer volgde het afgelopen jaar de postgraduated opleiding Executive Teamcoaching aan de VU. Door die opleiding kwam zij in aanraking met een stapel interessante boeken. We delen haar tips hier graag. Stop deze boeken in je koffer en kom straks niet alleen uitgerust, maar ook geïnspireerd terug van vakantie.

 

1. Executive teamcoaching in de praktijk - Yvonne Burger en Mieke Reidinga

Dit is een boek voor executive teamcoaches die werken met leiderschapsteams. De inzichten zijn ook relevant voor organisatieadviseurs en HR-managers die hun effectiviteit in de directiekamer willen vergroten. Doel van het boek is om vakgenoten handreikingen te bieden om te reflecteren op hun praktijk. Welke rol neem je als executive teamcoach? Welke werkwijze past bij het team, de opgave en bij jou? Welke interventies kun je doen of moet je vooral laten? Wat zijn spannende momenten en hoe ga je daar mee om? Hoe zorg je goed voor jezelf? Het boek is een interessante mix van praktijk, theorie en relevante uitkomsten van onderzoek.

 

2. Handboek Teamcoaching - Martijn Vroemen

Behalve een inspirerend overzicht is dit boek ook een pleidooi voor een minder bemoeizuchtige benadering van teams. Teamcoaches en teamleiders wordt geadviseerd zich helpend op te stellen. Niet afstandelijk, wel terughoudend. Dit handboek is een compact en toch compleet overzicht van alle thema's die je tegenkomt bij het begeleiden van teams. 

 

3. Het egeleffect - Manfred Kets de Vries

De meeste teams bereiken hun doelen niet omdat we ten onrechte menen dat de mens een rationeel wezen is. En omdat de samenstellers van teams geen rekening houden met de subtiele dynamiek die ons menselijk gedrag beïnvloedt. Zoals Schopenhauer het ooit beschreef, worstelt de mens, net als de egel, met zijn behoefte anderen op te zoeken maar tegelijkertijd afstand te bewaren. Dé reden waarom teamleden er niet in slagen succesvol samen te werken. In 'Het Egeleffect' laat Kets de Vries op bevlogen en onderhoudende wijze zien welke rol groepscoaching kan spelen.

 

4. Teamcoaching - Erik de Haan

Een boek vol tips en tools voor coaches en teamleiders om de slagvaardigheid, creativiteit en resultaatgerichtheid van hun team te vergroten. De zin van teamcoaching is duidelijk: door teams te laten reflecteren, gaan de prestaties omhoog en neemt het wederzijds begrip van de teamleden toe. Bovendien verbeteren relaties en motivatie binnen het team. Dit praktische en overzichtelijke boek gaat over teamcoaching in brede zin: van eenvoudige teamcoachingsopdrachten tot de meer uitdagende, van teams van professionals tot executive teams. 

 

5. Doorbreek de cirkel - Arend Ardon

De meeste managers hebben veel kennis over verandermanagement. Toch loopt het in de praktijk nogal eens spaak omdat onze kennis maar zeer beperkt ons handelen stuurt. Zonder dat we het weten, hebben wij aannames over onze medewerkers die ons juist in de problemen brengen. En onbewust vertonen we gedrag waarmee we initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers ondermijnen. Om de taaie situaties die hieruit ontstaan te doorbreken, moet je begrijpen hoe je die als manager zelf in stand houdt. Arend Ardon maakt glashelder hoe deze patronen ontstaan en biedt doe-het-zelf interventies om de verandering weer vlot te trekken.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo